joi, 1 octombrie 2009

Frica...

Ce este frica? De ce ne este frica? Cand ne este frica? Sunt si oameni imuni la asa ceva?
Dupa parerea mea,frica este o stare pe cat de naturala,pe atat de placuta. Daca as face o impartire pe categorii,sa clasific "tipurile de frica"...[desi o incadrare completa ar fi imposibila,acesta fiiund un sentiment pe care fiecare dintre noi il simte diferit,intr-o oarecare doza] aceasta ar suna cam asa:
FRICA DE INTUNERIC - Multora le este frica de intuneric,in special celor cu o varsta frageda,care au imaginatia "dresata" de TV si ce vad pe net. Daca ai trai in padure,sanu sti ice este ala TV,sa nu stii ce este ala internet,sa nu vezi niciodata un film,sa nu ai nici un contact cu oamenii,sa fii rupt de orice realitate...Ti-ar mai fi frica sa stai singur in padure? Te-ai mai gandi ca pot veni OZN-uri in orice clipa sa te rapeasca? Te-ai mai gandi la stafii sau alte fenomene supranaturale,despre care ai citit prin carti,sau ai vazut prinfilme,sau ti-au spus altii. Nu ti-ar fi! pentru ca nu ai sti de ce trebuie sa-ti fie frica,si totul ar parea absolut normal,chiar si in cazul in care un OZN "parcheaza" deasupra at,si vezi niste omuleti verzi iesind de acolo,cu capetele alungite si ochii mari...vei spune ceva de genul: "asa trebuie sa fie".
Intunericul este defapt absenta luminii,dar daca o luam pe partea de fizica,intunericul este acelasi lucru cu lumina,deoarece nici un corp nu isi modifica proprietatile,temperatura ramane aceaasi[intr-un mediu inchis]...sunetul se propaga cu aceeasi viteza,etc...
Dece sa vina "o fantoma" sa-ti faca o vizita la miezul nopii,candar putea sa faca acelasi lucru si ziua.
Si desigur,frica de intuneric se imbina cu Frica de singuratate si cu Frica de necunoscut. Nu o sa-ti fie niciodata frica atunci cand iesi cu prietenii si te duci intr-un club arhicunoscut din orasul tau...chiar daca acolo este intuneric bezna si nu auzi nimic din cauza muzicii asurzitoare,dar te simti bine [aici probabil ar trebui sa te temi de tipii rai sub influienta alcoolului care au chef de cearta,dar asta este alta chestie]...Dar daca trebuie sa stai o noapte singur in clubul acela,intr-un intuneric total...atunci ar fi alta treaba,o sa ai impresia ca te urmareste cineva in permanenta,ca auzi zgomote ciudate venind de la subsol,si boxele din care inainte rasuna puternic basul,acum ai impresia ca sunt niste decepticoni gata sa te atace...Si iti vin in minte toate chestiile horror pe care le-ai vazut in filme,de toate cartile inspaimantatoare pe care le-ai citit,si de toate clipurile vazute pe YouTube.Dar daca ai sta ca sa gandesti logic,niciuna din chestiile astea nu se va intampla,pentru ca localul este acelasi ca atuncicand este populat de mai multi indivizi.
FRICA DE SINGURATATE - La fel cum am spus si mai sus,atunci cand esti absolut singur,mintea iti "coace" diferite chestii macabre. Cand esti singur,te simti nesigur,deoarece nu ai cu cine savorbesti,si de multe ori vorbesti cu tine insuti,si incerci sa te consolezi singur,sa iti explicica nu ai de ce sa te temi...Dar daca ai fi cu un grup de prieteni,acea frica dispare imediat,pentru ca esti sigur ca nuai ce sa patesti...asta daca nu te gandesti la acele filme in care 3 tipi si 2 tipe ramaneau in padure peste noapte pentru ca li s-a stricat masina,iar apoi fiecare dispare in mod misterios,siajungi sa ramai singur...deci intervine si FRICA DE A NU RAMANE SINGUR.
Defapt,este una si aceeasi chestie daca esti singur au cu mai multi...ca si in cazul lumina-intuneric....pentru ca daca ar fi sa se intample ceva rau,poate sa ti se intample si cand esti in jurul mai multor persoane....dar macar esti impacat cu ideea ca Nu esti singur!
FRICA DE NECUNOSCUT - In general oamenise tem de ceea ce nu cunosc,sau cunosc prea putin,si informatiile sunt din surse nesigure. De accea ne este frica de fenomene ciudate,suflete care ar putea sa rataceasca in lumea noastra,extraterestri...chiar si de aberatia cu pisica neagra care iti taie calea.
Unui pilot de MIG-21 Lancer...nu ii este frica sa faca o cursa cu cu supersonicul la viteze de peste 1000 km/h...nu ii este frica deloc,deoarece este antrenat in ceea ce afce si stie foarte bine ce o sa urmeze.Dar daca ar fi pus sa intre intr-o casa parasita,cu o infatisare mai sumbra...ar avea unele temeri.
Iti este frica de necunoscut deoarece te astepti la orice...si in minte iti vin cele mai infioratoare ganduri...De exemplu,intr-o padure iti este mai mult frica de fantoma unei mirese despre care aiauzit ca bantuie pe acolo,dar pe care nu a vazut-o nimeni,dar totusi circula zvonuri,si care in mod logic..nu exista...decat de lupi,ursi...sau alte animale feroce,care sunt reale,pe care le-ai vazut,la TV sau la zoo,si care chiar ar putea sa-ti faca rau,ba chiar sa te omoare.Dar nu ami dai importanta la asta,deoarece ochii iti fug zadarnic dupa mireasa aia,care parca se ascunde dupa un copac,si vine tot mai aproape de tine cand tu nu esti atent...simti o prezenta imateriala in preajma ta...si parca crengile copacilor capata o forma de maini,sau mai bine spus gheare...ce sunt pregatite sa te sfasie cat ai clipi. Nu iti este frica de animale,deoarece ai auzit atatea despre ele,si stii la ce pericole te expui,si ce ti-ar face daca te-ai intalni cu ele...dar cand vine vorba despre fenomenele paranormale........iti vine sa strigi Vreau la mama!!


Mai sunt foarte multe tipuri de frica,aproape interminabile,dar daca as sta sa le descos pe fiecare in parte,probabil nu as ternima niciodata.
Ca de exemplu frica de moarte. Frica de moarte mi se pare cea mai interesanta...pentru ca vrei,nu vrei...ea tot vine.Desigur,sunt multe persoane carora nu le este frica de propria moarte,dar asta din inconstienta,sau probabil pentru a impresiona. Exista totusi,intelepti/pustnici,care au reflectat toata viata asupra acestui fenomen,imposibilde ocolit de orice fiinta vie,si au ajuns la concluzia ca moartea nu etse ca o bariera,intre existanta si...nimic.Nu se stie daca exista viata dupa moarte,unii prefera sa creada ca exista,altii ca nu exista...asta depinde de religia pe care o are fiecare...si asta iti da de ales: poti sa crezi da dupa moarte, te transformi in nimic,si nu mai ai nici suflet,nici amintiri...poti sa crezi ca dupa moarte ajungi in rai/iad,asta depinde fiecare...poti sa crezi ca dupa moarte...mai ai dreptu lla viata,si te reincarnezi in altceva,altvineva. Sunt multe variante,dar este clar,ca multora le este frica de moarte...Dar in ciuda acestei temeri,unora,ne place sa ne grabim catre moarte...prin simplul fapt ca fumam o tigara,sau ca ducem o sticla de vodka la gura,nu ami vorbesc de droguri...sau ca mancam necorespunzator...sau dupa ce luam carnetul de conducere si impingem o tona de metal cu160 km/h pe autostrada,care este sinucidere curata..cu toate acestea,chestiile de mai sus fac parte din viata noastra de zi cu zi,si ni se pare absolut normal,in ciuda temerii noastre de ziua cand ne va suna ceasul.

As putea sa mai adaug frica pe care o simtim inevitabil in fiecare zi...ca frica accea,cand se afiseaza rezultatele la un examen,sinu stii daca ai luat sau nu,sau cand trebuie sa le faci parintilor o marturisire si nu stii reactie o sa aiba...sau frica de a te duce la un bal...frica de a nu-ti taia degetele cand cureti o ceapa...frica sa nu-ti gaseasca parintii pachetul de tigari ascuns supa monitor...frica sa nu mirosi a alcool cand ajungi acasa,chiar si frica sa nu te imbolnavesti inaintea unui eveniment important...unaori iti este frica de reactia prietenilor atunci cand vii cu un look nou...sau frica sa incepi o relatie cu cineva,frica de a nu te face de ras in fata multimii,frica de inaltime [defapt,frica de inaltime este tot o frica de moarte...deoarefe cuiva care sufera de asta nu o sa-i fie frica sa se duca la un prieten care locuieste la etajul 10 si sa stea la el in camera...ii va fi frica sa se urce pe un bloc cu 4 etaje si sa se uite in jos,avand impresia ca cineva il trage,sau ca ameteste...si teama ca va cadea si ii va suna ceasul la aterizare,il ingrozeste,de aceea se spune "frica de inaltime",pentru ca o cadere poate fi fatala],frica de viteza,frica de ceva nesigur,frica de cutremure,de fulgere,....si exemplele pot continua.


Mie sincer...imi este cel mai mult frica de oameni. Eu nu cred in paranormal si fenomene ciudate,chiar daca uneori mintea imi mai joaca feste cand e intuneric si sunt singur...dar este doar ceva trecator. Imi este frica de oameni,mai bine spus de o anume categorie de oameni...care te-ar ucide pentru cativa lei pe care ii ai la tine. Atunci cand merge pe o strada pustie,sau cand ma duc intr-un loc unde aparent nu este nimeni...atunci nu mai dau importanta la toate chestiile horror pe care le-am citit/vazut/auzit...si ma axez mai mult asupra faptului ca in orice moment ar putea sa vina unul sau mai multi indivizi,sa-mi dea una in cap,si sa ma lase intr-o balta de zange la marginea trotuarului...doar din simplul motiv de a ucide,sau presupunand ca detin ceva valoros. Imi este frica de asta,deoarece asemenea cazuri s-au intamplat,si inca se mai intampla...si o sa se mai intample si pe viitor...cu alte cuvinte,nu imi este frica de oamenii MORTI...ci de cei VII.


Eu inchei aici,nu cred ca sta cineva sa citeasca toate aburelile pe acre le-am scris...si nu de frica,ci de plictiseala. Pa-pa!

3 comentarii:

  1. ba da..
    by the way,awsome things you wrote there:>dude :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai bagat paranoia in mine, am o chestie cu miresele!
    Ar trebui sa mai scrii, nu esti plictisitor!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Îţi place să scrii articole şi eşti pasionat de muzică?
    Eşti la curent de fiecare dată când artiştii tăi preferaţi lansează ceva nou?
    Îţi place muzica în general sau asculţi doar un anumit gen?
    Îţi place să te uiţi la filme şi să le povesteşti celorlalţi filmele care ţi-au plăcut cel mai mult?
    Doreşti să promovezi artişti prin interviuri, biografii, ştiri?
    Îţi place să te distrezi la concerte, să faci poze, iar a doua zi să povesteşti atmosfera?
    Alătură-te echipei ONmusique.info – un site cu şi despre muzică!
    Contact: onmusique@yahoo.com
    Onmusique.info – Pentru că muzica aparţine tuturor!

    RăspundețiȘtergere